top of page

Mok

"wat is het, hoe kun je het herkennen en wat kun je er tegen doen"

Mok is een veelvoorkomend probleem bij paarden maar de behandeling is niet altijd even simpel.

 

Mok is een ontsteking van de huid die start in de kootholte ookwel proliferatieve dermatitis van de kootholte genoemd. Het wordt veroorzaakt door meerdere factoren die allemaal de huid irriteren. Lange perioden in natte, zanderige weiden of paddocks maken de huid in de kootholten gevoeliger voor ontstekingen veroorzaakt door bacteriën, schimmels en ectoparasieten.

 

De huid van paarden is een ideale voedingsbodem voor veel bacteriën, evenals schimmels en andere parasieten. Deze micro-organismen leven op de gezonde huid van uw paard en krijgen hun voeding van het natuurlijk verlies van huidschilfers en veroorzaken geen infectie.

Echter wanneer de huid beschadigd is door een wond, een beet of na lange perioden in een natte ondergrond, wordt de balans tussen de huid van uw paard en de micro-organismen verstoord. De micro-organismen dringen de bovenste lagen van de huid binnen en verspreiden zich in alle richtingen. In de beschadigde huid is het milieu uitstekend voor vermenigvuldiging waardoor er een hevige acute inflammatoire reactie ontstaat.

Oorzaken van Mok

 

Sommige bodemsoorten lijken mok in de hand te werken. Dit zou verklaren waarom meerdere dieren op dezelfde weide zijn aangetast.

 

  1. Lange perioden van vochtige en natte ondergrond

  2. Diepe modder of diepe natte stalbedding

  3. Frequent wassen van de benen zonder deze volledig te drogen

  4. Overmatig zweten onder de beenbandages of beenbeschermers

  5. Zwaar behang

  6. Beschadigingen van de huid in de kootholte door bijvoorbeeld schuren/kappen met de benen, door een mijten infectie of een schimmel infectie etc.

  7. Veralgemeende slechte gezondheid van de huid of een zwak immuunsysteem, meestal secundair aan een ander gezondheidsprobleem.

Een andere vorm van mok komt ook in de zomer maanden voor. Dit is namelijk een huidreactie veroorzaakt door een aandoening van het immuunsysteem van het paard. Het heet leucoclastische vasculitis en komt voornamelijk voor aan de witte, ongepigmenteerde delen van de onderbenen. Zonlicht verergerd deze aandoening.

Symptomen van Mok

 

De symptomen van mok zijn gemakkelijk te herkennen aan de huidirritaties, de plaats waar deze zich bevinden en de voorgeschiedenis van staan in natte ondergrond.

 

  1. Rechtopstaande haren met kortsjes

  2. Kleine, ronde, ontstoken, vochtige letsels onder de korstjes

  3. Dik romige wit-groene afscheiding

  4. Fissuur in de huid, met gespleten huid bij erge gevallen

  5. Uiteindelijk verlies van haar

  6. Warmte, zwelling en pijn bij druk of buigen van het been

  7. Mogelijke kreupelheid

  8. Wanneer ernstig aangetast kan zelfs lethargie, depressie of anorexie optreden

Behandeling van Mok

 

Het belangrijkste van de behandeling bestaat uit het schoon en droog houden van de huid. Dit kan betekenen dat uw paard voor een bepaalde tijd niet de weide op mag.

 

Meer specifieke behandeling bestaat uit het verwijderen van de korstjes zodat de micro-organismen zich hier niet meer kunnen verschuilen. Door de benen van uw paard met hibiscrub of betadine scrub te wassen, kunt u de korstjes losweken. Wanneer alle korstjes verwijdert zijn, was dan de benen nogmaals met één van bovenstaande producten. Spoel vervolgens de benen goed af.

De volgende stap is één van de belangrijkste punten! Droog de benen grondig af! Wanneer het lidmaat volledig droog is, kunt u gebruik maken van verschillende huidzalven zoals, neo-cutigenol, flammazine of mokzalf. Zorg er wel voor dat de huid volledig droog is! Wanneer dit niet het geval is, zal de mok verergeren.

 

Deze behandeling zal dagelijks herhaald moeten worden en kan gemakkelijk een aantal weken duren voordat het volledig is opgelost.

 

Het gebruik van onstekingsremmers en antibiotica is afhankelijk van het paard en wordt enkel gebruikt wanneer aangewezen.

 

Preventieve Maatregelen

 

  1. Zorg ten alle tijden voor een schone en droge ondergrond

  2. Desinfecteer regelmatig al uw materialen

  3. Gebruik zalven op olie basis als barrière wanneer het paard naar buiten gaat. Houd hierbij wel rekening ermee dat de benen goed schoon en droog moeten zijn alvorens de zalf aan te brengen.

  4. U kunt ook overwegen om supplementen te gebruiken die zorgen voor een goede huid gezondheid zoals levertraan, zeewier (niet bij drachtige merries), antioxidanten, kruiden en essentiele olieën zoals lavender en kamille.

  5. Roteer de weides die u ter beschikking heeft of zet uw grote weide af in kleinere stukken.

  6. Zand kan de huid verder irriteren evenals het afschrobben met een harde borstel

Take home message

 

Wees waakzaam!

Hoe eerder u het probleem erkent, hoe sneller u kunt starten met behandelen en een lang en kostelijk herstel kunt vermijden.

Wilt u dit artikel nog eens nalezen?

Download het dan gratis via de pdf knop hiernaast.

Heeft u vragen over een mogelijk huidprobleem bij uw paard of pony, neem dan contact op met Paardendierenarts Hilde Schillings.

U kunt haar bereiken op het nummer

 

+31 6 41 20 71 77

bottom of page