top of page

 

Wel of niet ontwormen?

Veel paardeneigenaren zijn gefocust op het nemen van een mestonderzoek alvorens hun paard te ontwormen.

Dit is een uitstekend uitgangspunt om de resistentie vorming van wormen tegen te gaan.

Echter moet er een kanttekening gemaakt worden bij dit verhaal.

Winter Cyathostominose

Rode bloedwormen, oftewel de kleine strongyliden zijn momenteel de meest voorkomende wormen en meest schadelijke parasiet bij paarden.

Ze zijn verantwoordelijk voor de wormeitjes in de mest van uw paard en het overgrote deel van de besmetting van uw weiland.

Als de temperatuur gaat dalen zullen een groot aantal larven zich NIET ontwikkelen tot volwassen worm. Meer dan 90% van de wormpopulatie kan zich gaan inkapselen in de darmwand van uw paard en in deze geïnhibeerde toestand overwinteren.

Een mestonderzoek zal deze ingekapselde larven NIET kunnen aantonen. De ei-uitscheiding is dan namelijk erg laag tot negatief en zal de uitslag van uw mestonderzoek aanzienlijk beïnvloeden. En hier ligt het gevaar!

Het onverwachts massaal vrijkomen van deze ingekapselde larven kan een zeer uitgebreide ontsteking van de dikke darm veroorzaken. Dit noemen we 'winter cyathostominose'. De symptomen kunnen zijn: diarree, gewichtsverlies, koliek en zelfs sterfte! met een sterftecijfercijfer tot wel 50%!

Het niet correct ontwormen in de late herfst en/of in de winter met een product dat de ingekapselde larven niet doodt, kan een belangrijke risicofactor vormen voor het ontwikkelen van 'winter cyathostominose'. Tevens is het gebruik van een verkeerd ontwormingsmiddel mogelijks een trigger voor de larven om vrij te komen uit de darmwand. Om dit tegen te gaan is het correct ontwormen met een larven-dodend product noodzakelijk.

Helaas is er geen 100% betrouwbare diagnostische test om bloedwormen aan te tonen. Wel kan er een bloedonderzoek gedaan worden dat een sterke aanwijzing kan geven op besmetting.

 

Om uw paard gezond te houden blijft de gouden standaard:

minimaal 1-2 x per jaar ontwormen met het juiste product tijdens de koudere periode

en afhankelijk van het mestonderzoek met afwisselende producten ontwormen tijdens het weideseizoen.

 

Voor meer informatie over welk ontwormingsmiddel u nodig heeft of voor een individueel ontwormigsadvies kunt u contact opnemen met Paardendierenarts Hilde Schillings.

Zij is bereikbaar op het nummer

+31 6 41 20 71 77

bottom of page